Izdelek je dodan v košarico. Poglej in zaključi naročilo! Razprodano

Javna tajna

Čeprav je nosečnost eno bolj opevanih obdobij žareče lepote in veselja, se težko izognemo t.i. »javnim tajnostim«, ki se pri mnogih nosečnicah vežejo na vse prej kot dobro počutje.

V nosečnosti pričakovanje namreč marsikdaj obarvajo tudi skrbi glede bližajoče se starševske vloge, sprejemanja realnosti v partnerskem odnosu, ko se pogosto zdi, da pojem »pričakovanja in vsega kar to obdobje za sabo potegne« doživljata zelo različno… In le kako ne bi, ko se zanj še ni nič kaj spremenilo, tebi pa že od trenutka, ko si ugledala dve črtici (ali še prej), bije ritem v drugačnem tempu, ki se po novem prilagaja dvema.


Le kdo bi si mislil, da se v času nosečnosti in zgodnjega starševstva pari v povprečju skregajo pogosteje kot poprej? Na prvi pogled bi najbrž pričakovali ravno obratno, da se zbližamo… pa se pogosto ne, čeprav bi se lahko. Po moji oceni, se mnogi pari povsem nehote »zgrešijo« v iskanju povezave, kljub temu da se oba veselita prihajajočega dojenčka, vendar na povsem drugačen način.

 

custvena-priprava-na-porod

 


Da bi pojav razumeli, je smiselno pogledati obe strani; nosečnico pri kateri se spremembe zgodijo relativno kmalu - malo pred ali za tem, ko izve za nosečnost. In partnerja, ki mu v tem času navadno (razen abstraktne ideje o očetovstvu) ni drugačnega še prav nič. Če že, spremembe doživlja kot zunanji opazovalec, kjer njegovo izbranko na dnevni bazi spremljajo nosečniški simptomi (ki nekaterim prav nič ne prizanašajo) in/ali čustveni vzgibi, ki nakazujejo na prebujenje njene materinske vloge. Medtem ko njega v zvezi s starševstvom (pogosto) ne muči še prav nič! Nehvaležno je predvsem to, da nimamo druge izbire kot da to zahtevno obdobje preživimo (večinoma še v službi)… in pogosto niti ne dobimo priznanja, da smo kot mame bistveno bolj obremenjene!


Če samo pogledamo omenjene »čustvene vzgibe«, ki zajemajo izzive, s katerimi se ženske v pričakovanju bolj ali manj uspešno soočamo: od tega kdaj povedati za nosečnost, do tega ali se otrok normalno razvija, če se partner sploh veseli dojenčka, če bomo dobro rodile, vzpostavile proces dojenja in postale dovolj dobre mame, če se bomo počutile osmišljene v svoji vlogi, če bomo zmogle poskrbeti za normalno prihodnost svojih otrok … to res ni mačji kašelj, sploh če o temu težje spregovorimo! Kar marsikatera med nami dejansko zadrži vse zase, ker se boji očitkov in obsojanja.

 

Ženske namreč (pogosteje kot bi si mislili) naletimo na ovire v komunikaciji, ko želimo govoriti o prihajajočemu dojenčku, pa naj bo to zato ker same ne znamo ubesediti globine svojih misli ali ker partnerji (in drugi pomembni sogovorci) niso vajeni tovrstnih debat. V obeh primerih ostanemo osamljene z vrsto mislimi, ki bi jih bilo smiselno ubesediti. Zaradi česar se lahko počutimo še toliko bolj osamljene kot sicer, ko takšnih »velikih, ne nagovorjenih tem« ni med nami.


V tem obdobju je nujno upoštevati tudi izjemno zasedenost današnjih parov v pričakovanju. Mnogi ob službah, ki že tako zasedajo veliko število ur v dnevu, urejajo še novo stanovanje in dodatne obveznosti, ki jih pričakajo doma … Kar ob koncu dneva pripelje do tega, da se srečata šele pred televizijo ali v postelji, kjer nobenemu ni več do resnih debat … le kako se ne bi počutili oddaljeno! Saj kar vse pritiska v smeri, da bi našli kakšno stvar s katero ste nezadovoljni … vendar bodite previdni! Namesto očitkov, raje premislite česa vam manjka v odnosu in na kakšen način bi lahko vzpostavili nazaj?

 

Poiščite sporočila, ki se skrivajo pod užaljenostjo in jezo, ki marsikdaj odsevajo globok strah pred izgubo in željo po temu, da bi se s partnerjem počutili bliže. Preiščite možnosti za kvalitetno pripravo na porod, ki namesto grafov o dihanju in slik o iztisu, uči pare kako sodelovati na porodu in ustvarjati trdne družinske začetke.

 

custvena-priprava-na-porod

 

Predvsem pa zaupajte v to, da če sta se zavestno podala v izziv starševstva, da je gotovo tudi pri njemu nekaj interesa, da to izvedeta kar se da dobro. Zato bo gotovo prisluhnil vašim skrbem in prošnjam, če mu jih boste predstavili na način, ki ga bo znal slišati.

 

Za Popek spisala Tara Nastasia Hughes , Čustvena priprava na porod

Njena Facebook stran - Čustvena priprava na porod kjer si obveščena o mesečnih pripravah na porod.

Več objav

0 komentarjev

Napiši odgovor

Pred objavo vse komentarje pregledamo

Išči