Izdelek je dodan v košarico. Poglej in zaključi naročilo! Razprodano

Doma z novorojenčkom

doma-z-novorojenckom

Novorojenček. Majhen, droben in nebogljen, pa hkrati tako zelo pomemben. Njegov prihod je najlepša izkušnja v življenju. Le ta terja ogromno časa in potrpljenja, poplača pa se s čudovitimi vsakodnevnimi skupnimi trenutki.

Ko dobimo majhno štručko in če je vse tako, kot mora biti, smo lahko tri dni brez skrbi, saj bodo za vse poskrbeli v porodnišnici.

Kaj pa, ko bomo štručko odpeljali domov? Kako dojenčka razumeti in kaj z njim početi?

Poglejmo, kaj se v teh dneh dogaja njemu.

V prvih dneh življenja se dojenček prilagaja na novo, nepoznano okolje. Večino časa spi, ko je buden pa se hrani in na njegovem obrazu lahko pričakujemo različne grimase. V tem obdobju je dojenček zelo odvisen od svoje mamice. Največ njegovega delovanja spremljajo primitivni refleksi, kot so sesalni refleks in iskalni refleks, ki sta pomembna pri hranjenju.

razvoj-vasega-dojencka

V tem obdobju ima veliko vrednost bližina staršev in ljubkovanje, saj tako omogočamo, da se bo dojenček počutil varnega in bo kmalu pričel s prvim raziskovanjem.


Ko smo doma z novorojenčkom, lahko že začnemo s prvim raziskovanjem. Priporoča se "trebuščkanje" kar pomeni, da dojenček nekaj časa na dan preživi na trebuščku in že začne graditi dobro osnovo za zdrav gibalni razvoj.
Dojenčka na trebušček polagamo od nekaj minut v prvih dneh, kasneje pa lahko čas počasi podaljšujemo. Pediatri svetujejo polaganje na trebušček tudi takrat, ko to dojenčku ni najbolj všeč, saj mu s tem koristimo.
(Videoposnetke različnih načinov trebuščkanja, pravilnega rokovanja dojenčka in ostale videoposnetke s področja razvoja dojenčka si lahko ogledate na YouTube kanalu Razvoj Otroka)


Pravilo: Na trebuščku smo, ko se igramo in učimo, na hrbtu ali boku pa sladko zaspimo.


DOMA Z DOJENČKOM V BUDNEM STANJU TREBUŠČKAMO, MED SPANJEM PA RAJE NE.

Ko je dojenček buden, ko ni lačen, ko je dobre volje in razmišljate o tem, kaj bi skupaj lahko počela, se priporoča, da dojenčka nekaj časa odložimo na trebušček. S tem spodbujamo zdrav gibalni razvoj, saj dojenček na trebuščku že pridno razvija pomembne mišice, ki mu bodo kasneje pomagale osvojiti različne pomembne mejnike, na primer obračanje preko boka, plazenje in usedanje na ritko. Z novorojenčkom lahko trebuščkate tako, da ga odložite na svoj trebušček medtem ko ležite na hrbtu (trebušček na trebušček).
Še vedno pa pri pripravi na spanje dojenčka odlagamo na bok ali hrbet, saj je kontrola njegove glavice šibka in je še ne more dobro nadzorovati. Če bi dojenčka odložili spat na trebušček, bi se lahko pripetilo, da bi dojenček obrnil glavico samo do sredine in bi tako njegova usta in nosek obtičala ujeta na podlagi, kjer ne bi dobival dovolj kisika.

Kadar dojenček, ki leži na trebuščku, že lepo dviga in obrača glavico na obe strani, je pripravljen spati tudi na trebuhu.
Ko dojenčka odlagate spati, mu bo veliko prijetneje, če z gnezdecem, pleničkami ali nižjimi blazinami zmanjšate velik prostor okrog njega in mu tako opremite zanj udobno in varno okolje. S tem preprečite tudi morojev refleks, ki se pri majhnih dojenčkih lahko pojavi, če z njim v naročju izvajate
prehitre gibe ali pa naenkrat dobi občutek, da pada. Ker je preživel devet čudovitih mesecev v varnem in tesnem okolju, se v takem (podobnem) tudi najbolje počuti.
Odlična kombinacija za prijetno spanje dojenčka so majhen, njemu prilagojen prostor in vaše nežno mrmranje.


Doma z novorojenčkom - ČESA NE SMEMO ZANEMARITI?

 

Mamica se mora počutiti dobro.

V družini naj vlada mirno in prijetno vzdušje, ustvarijo naj se kompromisi, napake naj se odpuščajo. Zelo toplo priporočam, da očka razume mamico in njene potrebe, mamica pa naj razume očka in njegove potrebe. Dovolita si početi tisto, kar vaju sprosti, pa čeprav samo za 30 minut na dan. Podprita drug drugega in dojenček se bo počutil dobro.

 

Posvetite se dojenčku

Najpomembnejša aktivnost v prvih dneh in tednih dojenčkovega življenja, je interakcija, objemi, poljubi, nežno zibanje in tiho prigovarjanje.

doma-z-novorojenckom-ljubkovanje

Dokazano je, da se dojenčkovi možgani aktivno in zdravo razvijajo, kadar ga mamica gleda v oči in mu govori lepe stvari. Čeprav se zdi samoumevno in ne dvomim, da večina mamic to počne, se mi zdi vredno to poudariti, saj so nekateri še vedno mnenja, da dojenček ničesar ne razume in je takšno početje brez pomena.

 


Članek spisala

Tina Hrabar, ustanoviteljica portala Razvoj Otroka in Dipl. vzg. predšolskih otrok

Obišči njen portal www.razvojotroka.si, kjer te čakajo zanimive vsebine o razvoju dojenčkov, malčkov in predšolskih otrok.

Več objav

0 komentarjev

Napiši odgovor

Pred objavo vse komentarje pregledamo

Išči